Vad är en e-cigarett?

Under tiden använder många belgare redan den elektroniska cigaretten, och ett mycket stort antal av dessa människor kunde inte röka den vanliga cigaretten helt. Det säkrare alternativet verkar fungera.

Vad är en e-cigarett och hur fungerar det?

En e-cigarett (populärt en vape eller vaper) är en anordning som låter dig andas nikotin i ånga istället för rök. E-cigaretter bränner inte tobak och producerar inte tjära eller kolmonoxid de två mest skadliga ingredienserna i tobaksrök. E-cigaretter fungerar genom att värma en vätska (e-vätska) som vanligtvis innehåller nikotin. (Dessutom innehåller dessa vätskor propylenglykol, Vegetarisk glycerin och smakämnen). Användningen av en e-cigarett är mer känd för oss under termen vaping.

Vilka typer av e-cigarett finns det?
Det finns många olika typer av e-cigaretter på marknaden idag. Men de arbetar alla på samma princip. E-vätskan blir varm med hjälp av ett värmeelement (spole), vilket skapar ångan. I en artikel om e-vätska här på webbplatsen går vi in i det vidare.

Kommer e-cigaretten att hjälpa mig att sluta röka?
För många människor är vaping verkligen ett sätt att bli av med cigaretten helt, oavsett vad som kommer upp i media nyligen visar Brittiska studier att det är 95% mindre skadligt än den analoga cigaretten. Vi rekommenderar starkt att du informeras i en pålitlig specialistaffär vilken enhet som passar dig bäst. En skicklig återförsäljare i en specialitet butik kommer att lyssna på din rökning beteende och ge dig råd om en skräddarsydd enhet med en e-vätska på en nikotinstyrka som bäst matchar din rökning beteende.

Hur säkra är e-cigaretter Läs här, Klicka här, Se här, Vape?
I Europa finns det en mycket strikt förordning om säkerhet och kvalitet. Naturligtvis är det friskare att inte röka och ånga alls. Men ånga är fortfarande det säkraste alternativet. E-cigaretter producerar inte tjära eller kolmonoxid. Tobak innehåller 600 ingredienser, och mer än 7 000 olika kemikalier frigörs vid förbränning! En e-vätska innehåller endast 4 Ingredienser, några av de kemikalier som frigörs genom avdunstning är skadliga men är i mycket mindre koncentrationer än vad vi hittar i tobaksrök!

En studie utförd av brittiska forskare i 2015 drog slutsatsen att det verkligen är 95% mindre skadligt än att röka vanliga cigaretter. Denna studie bekräftades nyligen.

Men nikotinet då?
Även om nikotin är en beroendeframkallande substans är den relativt ofarlig. Nästan all risk från rökning kommer från tusentals kemikalier i tobaksrök, av vilka många är giftiga. Nikotinersättningsterapi har tillämpats i flera år för att hålla människor från att röka och är en säker form av behandling.

Men fattar inte de där sakerna eld?
Det har redan förekommit några fall av ånganordningar som har blivit eldade eller exploderade. Som med alla elektroniska enheter måste försiktighet iakttas. Om du köper dina enheter och batterier från en pålitlig återförsäljare minskar du risken. De flesta fall där saker gick fel berodde på felaktig användning av slutanvändaren och produktens kvalitet. Batterier är mycket billigare i Kina, men de bär uppenbarligen en större risk. De flesta säljare i EU använder LG, Samsung eller Sony-batterier. Och det är mycket säkrare än ett okänt kinesiskt batteri. På webbplatsen hittar du en lista över pålitliga säljare inom Belgien.

Var Kan jag köpa e-cigaretten läs mer?
I vårt land finns det många specialaffärer som säljer e-cigaretten. Alltid med en rådgivande säljare som kan rekommendera en enhet anpassad till din nuvarande rökning beteende. Snart kommer vi att placera en butikslocator på webbplatsen.

Är ångan jag producerar skadlig för andra?
Hittills finns det fortfarande inga bevis för att vaping kan skada människorna runt omkring dig, och det lilla beviset som finns tillgängliga indikerar att en risk för skada från passiv vaping är ofarlig, särskilt jämfört med begagnad tobaksrök.